Aikido Wapens

Inhoudsopgave

De wapentraining in het aikido maken een deel uit van de krijgskunst zelf. Wapens zijn hierbij een hulpmiddel waarbij aikido technieken zowel met als zonder wapen uitgevoerd kunnen worden. Het wapen wordt hierbij als oefenwapen als hulpmiddel gebruikt om de vaardigheden van de technieken beter te begrijpen.

Het gebruiken van wapens in aikido komt vanuit de strijdperken van de Samurai die waren uitgerust met zwaarden, speren, hellebaarden, messen en stokken. Ook zij maakten gebruik van oefenwapens om de echte wapens te leren gebruiken tijdens gevechten.

Soorten aikido wapens

Bij aikido wordt gebruik gemaakt van 5 typen wapens. De bokken, jo en tanto worden gebruikt voor middellange en korte afstanden. De bo en naginata worden gebruikt voor lange afstanden.

bokken oefenzwaard

Bokken

De bokken is een houten model van het Japanse zwaard, de katana. Dit is een veelgebruikte oefenwapen waarmee ook Japanse krijgers leerden hun vaardigheden te ontwikkelen zodat ze dit in een echt gevecht konden doen met de katana.

bo oefenwapen

Bo

De bo is een houten stok van 180 centimeter en is bedoeld als wapen om een tegenstander mee op afstand te houden en wordt gebruikt voor het maken van direct stoten en slagen, of om de tegenstander op afstand te houden.

jo oefenwapen

Jo

De jo is een middellange stok van 130 centimeter en wordt gebruikt voor het maken van direct stoten en slagen en kan dienen als blokkeer middel tegen aanvallen met andere wapens.

naginata oefenwapen

Naginata

De naginata is een Japanse hellebaard dat dient als een lang zwaard en heeft een lengte van 2 meter. De naginata is ideaal omdat deze technieken ondersteunt voor zowel het zwaard als de speer en is daarmee zeer veelzijdig.

tanto oefenmes

Tanto

De tanto is een dolk dat wordt gebruikt voor steken en snijden bij aanvallen, of verdediging op een gevecht met korte afstand.

Wapentraining

Training met wapens is essentieel als het gaat om aikido. De wapens van aikido help bij het verwerven van vaardigheden die zeer belangrijk zijn in de krijgskunst van aikido. Het verwerven van deze vaardigheden zonder wapen is moeilijker.

Houding
Wapens maken het mogelijk om een correcte houding te ontwikkelen voor snelle bewegingen, balans en controle.

Afstand
Trainingen met wapens stellen je in staat om begrip te ontwikkelen van de juiste afstand. Zonder wapens is vaak niet goed de optimale afstand tot hun partner bepalen.

Timing
Het trainen met wapens ontwikkeld een gevoel van timing. Timing is het vermogen om het juiste moment te kiezen om te reageren op een aanval om de kracht van uke te onderscheppen voor een effectieve tegenaanval.