Hakama Wassen & Onderhouden

Inhoudsopgave

De hakama is een broekrok dat gebruikt wordt als onderdeel van het uniform in een aantal Japanse martial arts. De rok reikt van de middel tot aan de enkels en is voorzien van plooien in de rok en 4 banden om deze om de middel te knopen. Door de vorm en donkere kleur van dit kledingstuk is er extra aandacht nodig bij het wassen en onderhouden van de hakama om de vorm en kleur te beschermen.

Hakama kleurvast maken

Wanneer je een nieuwe hakama hebt is de kans groot dat kleurverlies in het begin snel optreedt. De verfstoffen in de hakama zullen namelijk bij de eerste wasbeurten kleur af gaan geven. Dus voordat de hakama een eerste wasbeurt krijgt is het van belang om de hakama kleurvast te maken.

Stap 1 – week de hakama in azijn

Voor de eerste wasbeurt vouw je de hakama op en leg je deze in een emmer of plastic bak. Vul daarbij de emmer met een mix van ⅔ water en ⅓ azijn en laat de hakama enkele uren weken. Hiermee trekt de verfstof dieper de stof in en zal bij het wassen minder kleurstof afgeven.

Stap 2 – eerste wasbeurt

Leg de hakama daarna in de badkuip, of douchebak bij gebrek aan een badkuip, en overspoel deze met stromend koud water. Hiermee spoel je alle reststoffen van het azijn weg en zal het enige restje verf stof eraf komen.

Stap 3 – hang de hakama te drogen

Na deze eerste wasbeurt hang je de hakama te drogen aan de waslijn. Het liefst hang je de hakama op volledige breedte te drogen zodat de plooien zoveel mogelijk worden behouden.

Hakama wassen

Bij het wassen van een budopak denk je algauw aan wassen en te drogen hangen. Voor het budopak zelf, waar de hakama omheen wordt gedragen, kun je gewoon het waslabel volgen en deze in de wasmachine wassen.

Voor de hakama zelf geldt dat de beste manier om vorm te houden, deze niet te wassen in de wasmachine. En al helemaal niet met andere kledingstukken erbij (mocht er toch nog kleur vanaf komen).

Stap 1 – hakama wassen

Leg de hakama gevouwen in een badkuip met koud of lauwwarm water met wasmiddel. Laat dit een uur weken en pers tussendoor met de voeten de hakama aan om het water eruit te persen. Zo verdwijnen vuil stoffen uit de hakama.

Stap 2 – hakama schoonspoelen

Vouw de hakama daarna uit en spoel deze nog eens volledig af zodat alle vuilresten en zeepresten eruit zijn gespoeld.

Stap 3 – hakama drogen

Voor het drogen van een hakama kun je dit op 2 manieren doen. In ieder geval mag de hakama nooit in de droger! Je kunt de hakama te drogen hangen aan de waslijn en deze op volledige breedte uithangen. Een andere manier is om de hakama helemaal uitgevouwen op een badlaken te leggen. Beide manieren zorgen ervoor dat de vorm zoveel mogelijk wordt behouden, wat je niet gaat bereik na het wassen in een wasmachine.

Hakama strijken

Nu de hakama is gewassen en gedroogd kun je de hakama strijken. Alhoewel niet elke hakama van dezelfde stof is gemaakt, waardoor de stof sterk is en de plooien altijd goed blijven, is het strijken van de plooien toch altijd het belangrijkste.

Het strijken van de hakama is er dus vooral op gericht om de plooien scherp te houden en de 4 banden sterk te houden (dus geen vormverlies). Hiervoor strijk je de hakama met een katoenen doek eroverheen. Op deze manier komt de strijkijzer nooit in direct in contact met de stof. Mocht je gaan strijken terwijl de hakama niet is gewassen en kurkdroog, dan kun je hakama nat maken met een plantenspuit.

Hakama vouwen

Na het wassen en strijken vouw je de hakama op de traditionele manier. Niet alleen om de hakama op te bergen maar vooral om de vorm blijvend goed te houden.