Jiu Jitsu Banden & Graden

Inhoudsopgave

Jiu Jitsu maakt gebruik van het judo banden systeem omdat het huidige moderne jiu jitsu zijn oorsprong met name vindt in het judo. Daarnaast maakt Jiu Jitsu in Nederland onderdeel uit van het JBN en legt hiermee dezelfde volgorde vast voor een uniform gebruik. 

Een ander banden systeem wordt gebruikt bij Brazilian Jiu Jitsu. Hier worden andere kleuren gebruikt dan bij het traditionele Jiu Jitsu en worden er geen namen gegeven aan de bijbehorende graden. 

Jiu Jitsu Band

De banden in Jiu Jiutsu staan met hun kleur voor een bepaalde graad. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen Kyu graden en Dan graden in het klassieke jiu jitsu. Bij Brazilian Jiu Jitsu is het alleen de bandkleur dat laat zien wat het niveau van de jiu jitsuka is.

Op zoek naar een Jiu Jitsu band in jouw maat of voor je kind? Bekijk het grootste online assortiment Jiu Jitsu banden.

Op zoek naar een Jiu Jitsu band in jouw maat of voor je kind? Bekijk het grootste online assortiment Jiu Jitsu banden.

Jiu Jitsu banden volgorde

Ook bij het Jiu Jitsu wordt er in graden geteld van laag tot hoog beginnend met 6de Kyu tot aan de 1ste Kyu en wordt opgevolgd met de Dan graden beginnend met de 1ste Dan. Hierbij wordt dus uitgegaan van het graden en banden systeem van het judo waarbij examen wordt gedaan voor elke graad en kleur band.

Jiu Jitsu Kyu graden

6de Kyu “Rokkyu”Witte band
5de Kyu “Gokyu”Gele band
4de Kyu “Yonkyu”Oranje band
3de Kyu “Sankyu”Groene band
2de Kyu “Nikyu”Blauwe band
1st Kyu “Ikkyu”Bruine band

Jiu Jitsu Dan graden

1ste Dan “Shodan”Zwarte band
2de Dan “Nidan”+ 2 strepen
3de Dan “Sandan”+ 3 strepen
4de Dan “Yondan”+ 4 strepen
5de Dan “Godan”+ 5 strepen
6de Dan “Rokudan”Rood-wit geblokte band
7de Dan “Shichidan”Rood-wit geblokte band
8de Dan “Hachidan”Rood-wit geblokte band
9de Dan “Kudan”Rode band
10de Dan “Judan”Rode band

Jiu Jitsu slippen & strepen

In de volgorde bij Kyu en Dan graden worden er ook strepen en slippen gebruikt om de (tussentijdse) voortgang aan te geven. Hierin is een onderscheid tussen slippen en strepen. 

Slippen zijn bedoeld voor de jeugd onder 12 jaar. Kinderen die Jiu Jitsu beoefenen krijgen voor elke kleur band die ze halen eerst een slip in de volgende kleur dan hun huidige band is. Beginnend met de witte band komt er eerst een gele slip voordat de stap wordt gemaakt naar de gele band, en na de gele band komt er eerst een oranje slip, enzovoort.

Voor de Dan graden wordt de zwarte band gebruikt waarbij het onderscheid tussen de eerste 5 dangraden wordt gekenmerkt door een witte streep op de band dat aangeeft welke dangraad iemand heeft. Dit begint met 1 streep bij de 1ste Dan en loopt op tot 5 strepen bij de 5de Dan.

Wachttijd voor elke graad

Het Jiu Jitsu volgt de regels van het judo waarbij ook een wachttijd wordt gebruikt om leerlingen de tijd te laten nemen om zich te ontwikkelen in het Jiu Jitsu. Hiervoor wordt voor de Kyu graden een wachttijd van 6 maanden aangehouden voordat de leerling het volgende examen doet voor een nieuwe slip of band. Bij de dangraden geldt dat dit minimaal 1 jaar is waarbij voor de eerstvolgende dangraad er 1 jaar extra wachttijd bij komt.