Judo Gele Band & Examen

Inhoudsopgave

Heb je al je witte band en voldoende witte band slippen om examen te doen voor de gele band? Mooi, want de gele judoband is de volgende in de reeks judobanden waarvoor je examen kan doen.

De gele judoband draagt de graad 5de Kyu en is de tweede graad van de 6 Kyu graden die je kan halen. De eerste Kyu graad heb je al met de witte band. Nu moet je nog examen doen om de 5 Kyu graad te krijgen ofwel de gele band.

Wanneer krijg je bij judo de gele band?

Voor de meesten is de stap maken naar de gele judoband een lang traject. Dat komt omdat vooral kinderen onder de 12 jaar eerst hun witte band slippen moeten halen voordat ze examen mogen doen voor de gele band. Hierbij geldt:

 • je moet minimaal 6 jaar oud zijn en in bezit zijn van alle slippen
 • zonder slippen moet je minimaal 12 jaar oud zijn
 • je moet lid zijn van de JBN (Judo Bond Nederland)

Judo examen gele band

Wanneer je er klaar voor bent om het judo examen voor de gele band te doen zal je van jouw docent te horen krijgen dat je examen mag doen. Je mag weigeren om examen te doen, maar ga er even vanuit dat je examen wilt doen.

Het gele band examen in judo wordt geëxamineerd door je eigen docent, die is bevoegd om zelf examens af te nemen t/m de bruine band en het examen zal plaatsvinden bij je eigen Judoschool.

Wat moet je weten voor de gele band examen?

In het judo gele band examen zul je alles moeten demonstreren wat je hebt geleerd. Hierbij laat je zien wat je kan om aan de eisen van de gele band te voldoen. Hieronder laten we zien wat je allemaal moet weten.

Eisen judo gele band examen

Om te slagen voor het gele band examen zijn er minimale eisen gesteld waaraan je moet voldoen. Hierbij laat je zien welke gele band technieken je beheerst zoals houdgrepen en worpen. De eisen zijn ingedeeld in de thema’s valbreken, werptechnieken, controletechnieken en spelsituaties.

Examenonderdelen Judo examen gele band

 1. UKEMI-WAZA – VALBREKEN


  yoko-ukemi – zijwaartse val uit staande positie
  zempo-kaiten – voorwaartse rol
  ushiro-ukemi – achterwaartse val

 2. NAGE-WAZA – WERPTECHNIEKEN


  Beenworpen
  o-soto-gari – grote buitenwaartse maai
  de-ashi-barai – voorste beenveeg

  Heupworpen
  o-goshi – grote heupworp
  koshi-guruma – heupwiel

  Schouderworp
  ippon-seoi-nage – eenzijdige rugworp

 3. NE-WAZA – CONTROLETECHNIEKEN


  Houdgrepen
  kesa-gatame – flankcontrole
  yoko-shiho-gatame – zijwaartse vier puntencontrole
  kami-shiho-gatame – hoge vier puntencontrole

  Armklemmen (11+)
  juji-gatame – gekruiste controle
  ude-garami – armverdaaing

  Verwurgingen (11+)
  kata-juji-jime – eenzijdige gekruiste verwurging
  nami-juji-jime – gewone gekruiste verwurging

 4. SITUATIONEEL NE-WAZA (positie 3)

  Spelsituatie met twee controletechnieken uitvoeren op Uke:
  uke bok – uke zit op ellebogen en knieën

  Niet alle genoemde technieken zijn verplicht om te demonstreren omdat hier een minimale leeftijd voor geëist wordt. Hierbij worden deze technieken pas vanaf 11 jaar gevraagd te demonstreren.

Wanneer ben je geslaagd?

Als je alle bovenstaande onderdelen succesvol hebt gedemonstreerd dan ben je geslaagd voor het judo examen gele band. Het gevolg van het halen van je gele band is dat je opnieuw moet beginnen met slippen halen, maar dan voor de gele band. Dit geldt alleen wanneer je jonger bent dan 12 jaar.

Gele band judo kopen

Nu je bent geslaagd moet je alleen nog een gele judoband kopen want je moet laten zien dat je de 5de Kyu graad hebt wanneer je deelneemt aan judowedstrijden of wanneer je naar judoles gaat op jouw judoschool. Dit is belangrijk omdat je alleen met andere mensen mag trainen van een gelijke graad.

Een goeie tip!

Bewaar al je slips van je witte band want die kun je hergebruiken voor je gele band. Zo hoef je ze niet opnieuw te kopen of maken.