Judo Technieken

Inhoudsopgave

Als Judoka wil je de tegenstander onder controle houden of diens aanvallen aan kunnen gaan met verdediging. De technieken die je kan uitvoeren bestaan uit verdedigingstechnieken die je helpen vanuit elke positie en houding verdediging uit te oefenenen op de aanvallen van de tegenstander. Ook zijn er controletechnieken waarbij je de tegenstander in diens positie of houding onder controle kan houden. Met deze technieken kan je het gevecht aangaan en de tegenstander uitschakelen.

Werptechnieken – Nage Waza

Nage-waza (werptechniek) is een Japanse term voor een grijptechniek waarbij een tegenstander uit balans wordt gebracht of wordt opgetild en op de grond wordt gegooid. Gooit men meestal met een trekkende en draaiende beweging, de beoefenaar die de worp uitvoert blijft meestal in evenwicht op zijn voeten – staande technieken (tachi-waza). Echter regelmatig bij het uitvoeren van de worp eindigen beide vechters op de grond. Bepaalde werptechnieken die opofferingsworp worden genoemd (sutemi-waza) houden in dat men zich in een potentieel ongunstige positie bevindt, zoals op de grond, om een worp uit te voeren.

Staande technieken – Tachi Waza

Tachi-waza technieken worden uitgevoerd vanuit een staande houding waaronder technieken vallen die zijn gebaseerd op werptechnieken, hand-, been- en heuptechnieken wat zich verder vertaalt in Te-waza (Hand technieken), Ashi-waza (Voet / Been technieken), en Koshi-waza (heup technieken). Deze technieken maken gebruik van bewegingen om de tegenstander uit balans te halen en naar de grond toe te werken.

Judo Armtechnieken – Te Waza

Te-waza (armtechnieken) behoren tot de werptechnieken (Nage-waza) groep, en effectief uitgevoerd met behulp van de handen/armen om de tegenstander te gooien. Het wordt voltooid vanuit een staande positie, en omvat het gebruik van lichaamsverplaatsing om de tegenstander te verstoren, gevolgd door een worp. Deze bewegingen helpen zelfs een kleinere tegenstander om een grootmoedige tegenstander te gooien.

Kata Guruma
Morote Seoinage
Tai Otoshi
Morote Gari
Ippon Seoinage
Sukuinage
Obi Otoshi
Kibisu Gaeshi
Kuchiki Taoshi
Morote Gari
Sumi Otoshi
Uki Otoshi
Uchimata Sukashi
Yama Arashi
Seoi Otoshi
Obi Tori Gaeshi

Judo Beenworpen – Ashi Waza

Asi-waza (voet/been technieken) behoren tot de werptechnieken (Nage-waza) groep. Er zijn verschillende soorten beenworp technieken (Ashi Waza), waaronder vegen, oogsten en haken. De ashi-waza technieken zijn niet gemakkelijk onder de knie te krijgen, maar wanneer ze goed worden uitgevoerd zijn dit enkele van de meest prachtige worpen in het hele Judo.

Hiza Guruma
Kosoto Gake
Kosoto Gari
Kouchi Gari
O Guruma
Okuriashi Harai
Ouchi Gari
Ouchi Gaeshi
Osoto Gari
Osoto Gaeshi
Osoto Guruma
Osoto Otoshi
Sasae Tsurikomi Ashi
Tsubame Gaeshi
Uchimata
Ashi Guruma
Deashi Harai
Hane Goshi Gaeshi
Harai Goshi Gaeshi
Harai Tsurikomi Ashi

Judo Heupworpen – Koshi Waza

Koshi-waza (heuptechnieken) behoren tot de groep Gooitechnieken (Nage-waza). Het hoofd mechanisme van de koshi-waza om de tegenstander uit balans te brengen door te trekken of een lichaamsbeweging te maken en de worp uit te voeren met behulp van de heup (over de heup). 

Hane Goshi
Harai Goshi
Koshi Guruma
O Goshi
Sode Tsurikomi Goshi
Tsuri Goshi
Tsurikomi Goshi
Uki Goshi
Ushiro Goshi
Utsuri Goshi
Daki Age

Offerworpen – Sutemi Waza

Sutemi-waza (opoffer technieken) is de indeling de techniek waarbij de uitvoerder op zijn rug of zij landt om de tegenstander te gooien. De Sutemi-waza is verder onderverdeeld in de achterwaartse offer (Ma-sutemi-waza) en zijwaartse offer (Yoko-sutemi-waza).

Achterwaartse opoffering – Ma Sutemi Waza

Ma-sutemi-waza is de classificatie ofefrworpen en vertaald als opoffering technieken. Deze technieken komen voort uit het feit dat een tegenstander zich op zijn rug laat vallen (zichzelf opoffert) om de worp uit te voeren.

Hikikomi Gaeshi
Sumi Gaeshi
Tawara Gaeshi
Tamoe Nage
Ura Nage
Tani Otoshi
Uchi Makikomi
Uchi Mata Makikomi

Zijwaartse opoffering – Yoko Sutemi Waza

Yoko-sutemi-waza (Zijwaartse offer) is de classificatie van offerworpen en vertaald als zijwaartse opoffering technieken. Deze technieken komen voort uit het feit dat een tegenstander zich aan zijn kant laat vallen (zichzelf opoffert) om de worp uit te voeren.

Yoko Wakare
Yoko Otoshi
Yoko Guruma
Yoko Gake
Uki Waza
Kouchi Makikomi
Daki Wakare
Hane Makikomi
Harai Makikomi
Osoto Makikomi
Soto Makikomi

Insluitingstechnieken – Katame Waza

Katame-waza (insluiting technieken) worden in de meeste gevallen toegepast wanneer beide tegenstanders op de grond/mat staan, in tegenstelling tot Tachi-waza (Staande technieken) die vanuit een staande houding worden toegepast. De Ne waza is verder onderverdeeld in 3 soorten technieken: Kansetsu-waza (Gezamenlijke sloten), Shime-waza (Verstikkende technieken), en Osae-komi-waza (Vastpin technieken).

Grondtechnieken (controle) – Ne Waza

Ne-Waza technieken worden op de grond uitgevoerd en worden gebruikt om de tegenstander onder controle te houden en elke manier van bewegen uit te schakelen. De technieken zijn gebaseerd op grepen, klemmen en verwurgingen.

Judo Houdgrepen – Osaekomi Waza

Osaekomi-waza (houdgrepen) is één van de groepen van Katame-waza (grijptechnieken). Deze grepen staan voor verschillende soorten vastpin technieken wanneer hij een andere op zijn rug houdt. 

Kami Shiho Gatame
Kata Gatame
Kese Gatame
Kuzure Kami Shiho Gatame
Kuzure Tate Shiho Gatame
Kuzure Kesa Gatame
Makura Kesa Gatame
Mune Gatame
Tate Shiho Gatame
Uki Gatame
Ushiro Kesa Gatame
Yoko Shiho Gatame

Judo Armklemmen – Kansetsu Waza

Kansetsu-waza (Klem) technieken omvatten gewricht technieken tegen vele gewrichten van het lichaam, het hedendaagse judo heeft alleen kansetsu-waza tegen de elleboog. En men kan met behulp van de benen, armen en knieën het gewricht van de tegenstander vastgrijpen en in omgekeerde richting buigen om het gewricht te vergrendelen, waardoor hij vrijwel hulpeloos wordt.

Gyaku Juji Gatame
Ashi Gatame
Kannuki Gatame
Hiza Gatame
Ude Hishigi Ashi Gatame
Ude Hishigi Hara Gatame
Ude Hishigi Hiza Gatame
Ude Hishigi Juji Gatame
Ude Hishigi Te Gatame
Ude Hishigi Waki Gatame
Ude Hishigi Ude Gatame
Ude Hishigi Sankaku Gatame
Ude Garami

Judo Verwurgingen – Shime Waza

Er zijn drie fundamentele manieren om te verslikken: compressie van de halsaders die de doorstroming van bloed en zuurstof naar de hersenen beperkt, compressie van de luchtpijp, en compressie van de borstkas en de longen die de ademhaling verhindert. Het uitvoeren van de vernauwing is in de praktijk een subtiele kunst vanwege het potentiële gevaar voor de tegenstander.

Gyaku Juji Jime
Nami Juji Jime
Kata Juji Jime
Hadaka Jime
Kata Ha Jime
Kata Te Jime
Okuri Eri Jime
Ryo Te Jime
Sankaku Jime
Sode Guruma Jime
Tsukkomi Jime