Judomat

Inhoudsopgave

Budosporten kent veel vallen en weer opstaan en dat is uiteraard niet zonder reden. Veel technieken en verdedigings element in de sporten zorgen ervoor dat vallen, rollen en grondtechnieken in een zo veilig mogelijk omgeving getraint dient worden. Hierbij zijn sportmatten zoals een judomat de manier om de sport veilig te maken.

Wat is een judomat

Een judomat is er dus voor bedoeld om een zachte ondergrond te bieden zodat vallen minder belastend is voor uke. Zo dient de hele vloer van een dojo te zijn voorzien van judomatten, waarop getraind wordt.

Judomatten zijn vaak losse matten die je naast elkaar kan leggen, of uit kunt rollen, om een trainingsvloer te maken. Bij de ene dojo betreft het een definitieve gelegde vloer waar bij andere dojo’s deze vloer elke les opnieuw gelegd dient te worden. Hiervoor moet men kiezen welke uitgangspunt men wilt, een vaste vloer of een tijdelijke vloer?

Op zoek naar judomatten voor jouw dojo of voor thuis? Bekijk het grootste online assortiment judomatten.

Op zoek naar judomatten voor jouw dojo of voor thuis? Bekijk het grootste online assortiment judomatten.

Welke soorten judomatten zijn er

Het aanbod in judomatten is heel divers omdat niet elke soort dojo of trainingssessie altijd de beste ruimte en omstandigheden kent waardoor een enkele soort judomat niet altijd even goed geschikt is. Hieronder leggen we uit met welke soort judomat je te maken kan krijgen.

Tatami

De judomat komt van oorsprong van de tatami, dit is een mat geweven van rijststro en is een traditionele vloer in de binnenhuis inrichting van Japanse woningen. De tatami mat heeft als eigenschap dat deze zeer absorberend en veerkrachtig is. Zo wordt geluid goed gedempt, voelt de vloer minder hard aan en is deze schokabsorberend.

Omdat men vanuit de oudheid geen dojo kent maar een leraar zijn leerlingen traint in de eigen woning, zijn de tatami matten als zeer traditioneel te beschouwen. De doorgaans bekende judomatten en sportmatten hebben dan ook precies dezelfde vorm als de tatami matten.

Gymnastiekmat

De bekendste judomat is de doorgaans bekende losse gymnastiek mat van 1 bij 2 meter. Je zult deze vaak genoeg hebben gezien in de gymzaal op school. En als je deze matten tegen elkaar aanlegt heb je een trainingsvloer om judo op te beoefenen. Deze matten bestaan doorgaans uit polyethyleenschuim en hebben een omhulsel van vinyl. De matten hebben vaak een antislip laag om het slipvast te maken aan de ondergrond en kunnen de matten ook met een klittebandlaag aan elkaar vastgemaakt worden om de matten tot een geheel te maken als vloer.

Een polyethyleenschuim judomat kost nieuw meestal € 120 per stuk

Puzzelmat

Puzzelmatten voor judo zijn een zeer efficiënte manier van judo matten. Dankzij dat deze tegels (meestal 1 bij 1 meter) op maat zijn te snijden, zijn ze passend te maken voor elke judo vloer om te leggen. Een groot voordeel van deze matten is de puzzel constructie. Doordat de matten als puzzelstukken aan elkaar worden gehecht liggen deze matten dus niet los van elkaar. Dit maakt de vloer dan ook echt goed slipvast aan de ondergrond.

Een judo puzzelmat van 1×1 meter kost nieuw meestal € 25 – € 35 euro per stuk

Uitrolmat

De uitrolmat is ook een mogelijkheid om als judomat te gebruiken, maar slechts weinigen zullen deze optie gebruiken. De uitrolmat is dezelfde die je kent als turnmat in de gymzaal, deze wordt als rol helemaal uitgerold en ze zijn meestal 1 meter breed en op gewenste lengte verkrijgbaar.

Voordelen van een judomat

Judo is eenmaal niet te beoefenen zonder een veilige omgeving. Hiermee heeft de judomat al een streepje voor als voordeel, maar laten we kijken naar de overige voordelen van een judomat.

  • geen schade of slijtage aan de ondervloer
  • geen onderhoud nodig van de ondervloer
  • judomatten zijn schokbestendig
  • de matten zijn stevig en slijtvast
  • judomatten zijn in een aantal gevallen op maat te leggen
  • de matten zijn kindvriendelijk

Judomat kopen

Nu je al een beetje weet wat een judomat inhoud kun je overgaan tot het kopen van een judomat. De grote lijnen zijn bekend maar waar moet je rekening mee houden wanneer een judomat koopt?

Welke type judomat heb je nodig

Het type judomat dat je nodig hebt hangt af van een aantal dingen. Je moet voor jezelf al voor ogen of waaraan je wilt voldoen.

Permanente judomat leggen of niet?

Ben je slechts huurder van jouw judo ruimte dan kan het zijn dat jouw judovloer na de les weer opgeruimd moet worden, het is dan logisch dat een langdurige gebruik van de vloer minder aan de orde is waardoor de zwaarste kwaliteit judomat misschien niet nodig is voor jouw dojo. Dan zul je kunnen kijken naar een lagere kostenpost voor de judomatten. Een andere kwestie is hoe snel je een judovloer weer af wilt breken na de les, met een rolmat ben er namelijk zo klaar mee.

Judoruimte volledig bedekken of niet?

Het kan voorkomen dat jouw judo ruimte niet op de m2 precies is waardoor judomatten met een vaste maat niet voldoet. Je kan dan beslissen of je de hele vloer van muur tot muur wilt bedekken of niet. Wil je dit wel dan zal een puzzelmat weer goed zijn omdat deze om maat te bewerken is.

Judomat afmetingen

Behalve de slijtvastheid van de judomat is de afmeting waarschijnlijk het allerbelangrijkst. Zonet hebben het gehad over de keuze om een volledige vloer te leggen of niet. Hierbij is afmeting een belangrijke keuze.

Een officiële afmeting van de judovloer is er niet voor een dojo of voor een training, maar wel voor wedstrijden. Hierbij moet een wedstrijdmat ten minste 8×8 meter zijn en maximaal 10×10 meter. Dat is dus 32 – 40 judomatten als je matten van 1×2 meter gebruikt.

Zoals uitgelegd is de judomat meestal 1×2 meter en is de puzzelmat 1×1 meter. Dus als je van plan bent geen volledig dekkende vloer te leggen dan wordt de keuze wat makkelijker en kun je de judovloer oppervlakte tot een maximale m2 afronden.

Judomat huren

Judomatten vragen wel om een investering, vooral wanneer je een grote klas hebt en iedereen moet voorzien van een judovloer. Nou kan het zijn dat je een dojo hebt in een martial arts sportschool waar al een vloer voor je ligt, maar als je weinig of sporadisch les geeft in een eigen te huren ruimte dan is huren misschien een optie.

Kwaliteit van een judomat

Een laatste eigenschap van een judomat die je in ogenschouw moet nemen is de kwaliteit van de judomat. Goedkope matten zijn misschien wel zo makkelijk maar als slijtage al snel opsteekt dan ben je misschien beter af met een goede investering in een wat zwaardere kwaliteit. Waar deze kwaliteit vandaan komt leggen we hier uit.

Dikte en structuur van de judomat

Dat een mat een bepaalde dikte heeft zorgt ervoor dat bij het vallen op de mat de schokabsorptie ervoor zorgt dat dit minder hard aankomt. Maar vanaf welke dikte mag je dan spreken van een goede schokabsorptie en kwaliteit, vooral voor judo.

Omdat het gebruik van de matten voor allerlei doelen gebruikt kan worden mag het duidelijk zijn dat bij het judo de klappen op de mat wat zwaarder wegen dan een bij een mat dat gebruik wordt voor het leggen van een kinderkamer of de vloer van een yogastudio.

De matten zijn doorgaans in verschillende diktes te verkrijgen variërend van 2 – 6 cm dik, maar ga ervan uit dat een kwalitatief goed judomat minimaal 4cm dik mag zijn.

Gymnastiekmat

De polyethyleenschuim mat is behoorlijk standaard in hun formaat, dat wil zeggen dat ze 1×2 meter zijn en 4cm dik. Het grote verschil zit hem vooral in de densiteit van de mat. Dat wil zeggen de dichtheid van het materiaal wat de schokabsorptie beïnvloed. De densiteit eenheden zijn meestal uitgedrukt in kg/m3 en lopen op van 210 – 280.

Het extra stevige vinyl omhulsel is vaak goed slijtvast en kan aan de onderkant voorzien worden van een extra antisliplaag. Maar als je alle matten aan elkaar vastlegt met bijvoorbeeld klitteband dan is ook al minder slip op de ondervloer.

Puzzelmat

De puzzelmatten bestaan uit een geheel en zijn voornamelijk gemaakt van polyethyleen of EVA foam. Het materiaal is uit 1 stuk gefabriceerd en kennen op de top en onderlaag een sterke laag wat de matten slijtvast en slipvast maakt.

Het schil met de normale judomatten is dat deze veel lichter zijn en makkelijk te tillen en op te bergen zijn. Daarnaast is de puzzel constructie ideaal om de matten als een geheel aan elkaar vast te maken. Ook deze matten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes.

Keurmerk

Naast deze specificaties is het ook goed om te weten dat er vastgestelde normen zijn en er een keurmerk is voor judomatten. Wanneer een dojo of judotoernooi met judomatten gaan werken dan dienen deze goedgekeurd te zijn door de International Judo Federatie. Veel merken zoals Agglorex matten voldoen aan deze eisen en zijn alom gerespecteerd.

Judomat schoonhouden

Judomatten moeten onderhouden worden en schoongemaakt worden om vervuiling en slijtage tegen te gaan. Hiervoor kun je beginnen met de meest voor de hand liggende regel: geen schoenen op de judomat. Duidelijk toch? En zo zullen ook nadere gedragsregels van toepassing zijn zoals geen materiaal meenemen de mat op, laat bijvoorbeeld sporttassen in de kleedkamer of aan de zijkant van de zaal.

Maar nu het schoonmaken van de judomatten, het blijft een huis-tuin-keuken-klus. Het komt neer op stofzuigen en met een vochtige doek de matten afnemen. Daar is weinig moeilijks aan.

Stofzuigen doe je alleen wanneer je te maken hebt met een permanent gelegde judovloer of toernooi vloer voor tussen de wedstrijden door. Hiervoor moet je opletten dat je een lichtgewicht stofzuiger gebruikt, een te zware stofzuiger kan met de wielen ook slijtage geven aan de matten.

Voor het schoonvegen van de judovloer kun je het beste een vochtige doek gebruiken met warm water en een beetje azijn. Maak de doek ook niet te nat want dan moet je de mat ook weer droog maken en zover hoeft het niet te komen, ook al zijn de matten over het algemeen waterdicht.

En als je een beetje slim bent dan laat je iedereen die heeft getraind zijn eigen plek op de judomat schoonvegen want ben je sneller klaar.