Karate Banden & Graden

Inhoudsopgave

Het karate wordt al honderden jaren beoefend als een krijgskunst maar het is pas sinds het begin van de 20ste eeuw dat er voor karate een gradensysteem werd geintroduceerd met Kyu en Dan graden.

Het karate banden en graden systeem is overgenomen van het judo en kent daardoor een volgorde van banden en graden in dezelfde kleuren zoals dat bij judo gebruikt wordt. Hierbij krijgt een beginneling de witte band, en krijgt een zwarte band bij de eerste Dan graad. Echter er zijn een aantal verschillen. Dus wat betekenen banden in Karate en wanneer krijgen karateka’s elke band? En gebruikt elke school of stijl dezelfde kleuren banden? 

Karate Band

De karate banden kleuren zijn opgesteld in een rangschikking en tonen de voortgang van een karateka in diens niveau van de krijgskunst. Karate banden en graden zijn belangrijk voor het vasthouden aan de standaarden die bepalen wanneer iemand een bepaalde graad krijgt en voldoet aan de bijkomende eisen.

Op zoek naar een karateband in jouw maat of voor je kind? Bekijk het grootste online assortiment karate banden.

Op zoek naar een karateband in jouw maat of voor je kind? Bekijk het grootste online assortiment karate banden.

Volgorde karate banden en graden

Het Kyu en Dan graden systeem heeft doorgaans een volgorde van 8 Kyu graden en 10 Dan graden. De volgorde van de karate banden is hierbij hetzelfde als bij judo met een paar kleine verschillen. De volgorde is dan ook bepaald om van beginneling te groeien naar expert in de karate krijgskunst beginnend met een witte band, de laagste graad, naar de eerste Dan, zwarte band met een streep, en eindigen met de hoogste graad, de 10de Dan

Gebruikt elke karatestijl dezelfde rangschikking?

Omdat er verschillende stijlen bestaan in het karate, elk met hun eigen oorsprong, komt het voor dat er betreft banden en graden er soms verschillen zijn. Sommige Karate stijlen maken gebruik van 8, 9, 10, en zelfs 12 Kyu graden systemen. Hierin liggen de Dan graden zwarte banden vast en gebruikt men standaard de witte band als beginpunt en 2 a 3 Kyu graden voor de bruine band. Maar het zijn vooral de Kyu graden waarin de volgorde van kleuren anders kan zijn en per stijl verschilt het hoeveel slippen worden gebruikt bij de gekleurde banden.

Meest voorkomende karate banden en graden

Uiteindelijk zijn er veel overeenkomsten waarbij we voor de uitleg van de graden en banden kleuren uitgaan van het originele banden en graden systeem zoals die is overgenomen van het judo. Hier is een lijst van de meest voorkomende Karate banden met een 8 graden Kyu systeem. 

Karate Kyu graden

De Kyu graden zijn bedoeld voor de karateka die de basis leren, pas wanneer iemand de basis op een goede manier beheerst zal die de eerste Dan ontvangen. In de Kyu graden wordt stapsgewijs de basis door de Karate geleerd en per graad op een examen gedemonstreerd.

8ste Kyu “Hachikyu”Witte bandKarate witte band
7de Kyu “Shichikyu”Gele bandKarate gele band
6de Kyu “Rokkyu”Oranje bandKarate oranje band
5de Kyu “Gokyu”Groene bandKarate groene band
4de Kyu “Yonkyu”Blauwe bandKarate blauwe band
3de Kyu “Sankyu”Bruine bandKarate bruine band
2de Kyu “Nikyu”+ 1 streepKarate bruine band
1st Kyu “Ikkyu”+ 2 strepenKarate bruine band

Karate Dan graden

Dan graden in karate zijn geavanceerde rangen waarbij de karateka begint met de 1ste Dan examen en laat zien dat die alle technieken en situaties goed beheerst. Hierna zal er meer groei komen om te groeien naar expert. Voor elke Dan graad krijgt de zwarte band een streep extra, de 1ste Dan is een zwarte band met 1 streep waarna er meerdere zullen volgen.

1ste Dan “Shodan”Zwarte bandKarate zwarte band 1ste dan
2de Dan “Nidan”+ 2 strepenKarate zwarte band 2de dan
3de Dan “Sandan”+ 3 strepenKarate zwarte band 3de dan
4de Dan “Yondan”+ 4 strepenKarate zwarte band 4de dan
5de Dan “Godan”+ 5 strepenKarate zwarte band 5de dan
6de Dan “Rokudan”+ 6 strepenKarate zwarte band 6de dan
7de Dan “Shichidan”+ 7 strepenKarate zwarte band 7de dan
8de Dan “Hachidan”+ 8 strepenKarate zwarte band 8ste dan
9de Dan “Kudan”+ 9 strepenKarate zwarte band 9de dan
10de Dan “Judan”+ 10 strepenKarate zwarte band 10de dan

Afhankelijk van de karatestijl zal er vanaf de 6de of 7de Dan geen examen meer gedaan worden en berusten de graden die daarboven liggen op het toekennen van elke graad als eerbetoon aan de verdiensten van de karateka voor de sport. Daarnaast is het bij karate niet ongewoon om vanaf de 6de dan de rood/wit geblokte en rode band te gebruiken in plaats van de zwarte band met de betreffende hoeveelheid strepen.

Karate slippen & strepen

In de volgorde bij Kyu en Dan graden worden er ook strepen en slippen gebruikt om de (tussentijdse) voortgang aan te geven. Hierin is een onderscheid tussen slippen en strepen. 

De strepen maken een vast deel uit van zowel Kyu als Dan graden. Bij de bruine van wordt de 2de en 1ste Kyu graad aangegeven met 1 of 2 strepen. Ook worden de Dan graden aangegeven met een streep voor elke opvolgende Dan graad (van 1 streep tot 10 strepen).

In het Kyu graden zijn er per karatestijl ook verschillen, bijvoorbeeld Shotokan gebruikt alleen strepen bij de 2de en 1ste Kyu op de bruine band en Kyokushin gebruikt bij elke kleur band een streep als tussen graad. 

Slippen zijn bedoeld voor de jeugd onder 12 jaar. Hierin wordt bijna hetzelfde systeem gebruikt als bij judo waarbij voor elke volgende band alle kleuren slippen gehaald moeten worden voor de volgende Kyu examen. Hierin is er per stijl ook een verschil, bijvoorbeeld bij Shotokan karate moet er per Kyu graad 1 slip gehaald worden als tussen graad voor de volgende Kyu graad en bij Kyokushin moeten alle kleuren van de opvolgende banden aan slippen gehaald worden om te kwalificeren voor de volgende Kyu graad.

Wachttijd voor karate banden

Voor karatebanden, strepen en slippen geldt dat elke startende karateka begint met de witte band ongeacht de leeftijd. Voor iedereen die een Kyu graad, strepen of slippen examen wilt doen moet ten minste 6 maanden wachten tot het volgende examen. Naarmate de karateka vordert zal dit vanaf de bruine band langer worden. En vanaf de Dan graden geldt dat er een minimale wachttijd is van 1 jaar + de graad van de huidige Dan graad. Iemand die het 2de Dan examen wilt doen zal dus 1+1 jaar moeten wachten, voor het 3de Dan examen geldt dan 2+1 jaar wachttijd.