Ninjutsu Banden & Graden

Inhoudsopgave

In het Ninjutsu wordt ook traditioneel gebruik gemaakt van een kleuren banden systeem gebaseerd op Kyu en Dan graden. Het grote verschil is dat na de witte band alleen nog maar de groene band wordt gebruikt vooraf aan de zwarte band. 

De aanduiding tussen alle verschillende Kyu en Dan graden worden ook aangeduid met sterren en badges, maar kennen wel dezelfde graden benamingen zoals bij judo. De graden worden niet behaald door examen te doen. Die worden toegewezen door de docent wanneer je klaar bent voor de volgende graad.

Ninjutsu Band

De banden bij Ninjutsu zijn gewonen judobanden maar in plaats van diverse kleuren bij de Kyu graden worden alleen de witte en groene band gebruikt. De groene band draagt men van de 9de tot en met de 1ste Kyu.

Ninjutsu banden volgorde

Het Kyu en Dan graden systeem wordt ook gebruikt bij Ninjutsu. Maar anders dan bij de meeste budo sporten zijn er 10 Kyu graden en 15 Dan graden in plaats van 10, en er zijn ook titels aan de laatste 5 Dan graden verbonden.

Kyu graden

10de Kyu “Jukyu”witte band
9de Kyu “Kukyu”groene band
8ste Kyu “Hachikyu”groene band
7de Kyu “Sichikyu”groene band
6de Kyu “Rokukyu”groene band
5de Kyu “Gokyu”groene band
4de Kyu “Yonkyu”groene band
3de Kyu “Sankyu”groene band
2de Kyu “Nikyu”groene band
1st Kyu “Shokyu”groene band

Dan graden

1ste Dan “Shodan”zwarte band
2de Dan “Nidan”zwarte band
3de Dan “Sandan”zwarte band
4de Dan “Yondan”zwarte band
5de Dan “Godan”zwarte band
6de Dan “Rokudan”zwarte band
7de Dan “Shichidan”zwarte band
8de Dan “Hachidan”zwarte band
9de Dan “Kudan”zwarte band
10de Dan “Judan”zwarte band
11de Dan “Chigyo Menkyo”zwarte band
12de Dan “Suigyo Menkyo”zwarte band
13de Dan “Kagyo Menkyo”zwarte band
14de Dan “Fugyo Menyko”zwarte band
15de Dan “Kugyo Menkyo”zwarte band

Ninjutsu badges en sterren

In de volgorde bij Kyu en Dan graden worden er ook badges en sterren gebruikt om de voortgang aan te geven. Er is dus een lange weg aan graden met alleen de groene band, en ook bij de zwarte band graden.

De badges geven aan of iemand een beginneling is of een gevorderde Kyu graad heeft, evenzo om aan te geven of iemand een lage Dan graad heeft of hoge Dan graad. Hierbij worden om de 5 graden een nieuwe badge verkregen.

De badges worden vergezeld met sterren per graad binnen de 5 graden voordat de volgend badge wordt uitgereikt. Maar men begint elke nieuwe badge zonder sterren. Hierbij zijn de sterren van lage Kyu en lage Dan graden zilver en bij Hoge Kyu en Dan graden goud van kleur.

Ninjutsu titels

Net zoals bij de meeste budo sporten mag men pas leraar zijn en lesgeven wanneer de 5de Dan graad is behaald. Hiermee wordt de titel Shidoshi toegekend en wordt verkregen door het enige examen dat er bestaat, de Godan test. Dit is het examen voor de 5de Dan en wordt afgenomen in Japan door de grootmeester. 

Na de 10de Dan zijn er nog 5 graden en twee titels die worden verkregen op basis van verdiensten. Alhoewel er geen examens bestaan zijn de laatste 5 titels bijzonder en worden gegeven op basis van verdiensten. Hierbij komen ook 2 titels bij kijken.

Shihan – wanneer men ook in Japan door de grootmeesters als Sensei wordt begroet.

Dai Shihan – wanneer men het hoogste heeft bereikt in Ninjutsu, onder de graad van Soke.