Ninjutsu stijlen en scholen

Inhoudsopgave

Overal waar je Ninjutsu kunt trainen maakt vooral gebruik van de 9 scholen van Ninjutsu volgens het Bujinkan systeem (of zijn hierop gebaseerd). Hieruit zijn ook weer andere scholen ontstaan binnen andere systemen waarbij de grondlegger deze stijlen gebruikt gecombineerd met andere grondbeginselen uit andere invloeden van het Japanse budo.

9 scholen van Bujinkan Ninjutsu

De scholen binnen de Bujinkan onderwijzen niet alleen fysieke technieken, maar leggen ook de nadruk op de ontwikkeling van het karakter van de beoefenaar, mentale houding en begrip van de historische en culturele context van de kunst. 

Zoals veel traditionele krijgskunsten bieden deze scholen een holistische benadering van training die verder gaat dan alleen fysieke gevechtsvaardigheden. De grondlegger van het Bujinkan is Masaaki Hatsumi.

Togakure Ryu

Deze school wat is gecategoriseerd als shinobi-ryu is één van de 3 originele ninjutsu stijlen dat vandaag de dag nog wordt beoefend als krijgskunst. Deze school bevat vaardigheden die vooral worden geaccentueerd door verberging en verhulling, en wordt uitgevoerd in zowel gewapend als ongewapende technieken. Togakure Ryu is opgericht door Togakure Daisuke.

Gyokko Ryu

Deze school wordt sterk geassocieerd met ninjutsu en jiu jitsu technieken, en is één van de oudste scholen. Deze stijl legt sterk de nadruk op klemmen en worpen voor gewrichtsmanipulatie met het breken van botten als gevolg. Dit wordt zowel gewapend als ongewapend getraint. Gyokku Ryu is opgericht door Tozawa Hakuunsai Hogen.

Kukishinden Ryu

Deze school wordt vooral toegekend aan het ninjutsu, maar ook jiu jitsu en kenmerkt zich vooral door praktische en efficiënte technieken. De school kenmerkt zich met technieken zoals slaan, worstelen, werpen, gewrichtsklemmen en het gebruik van verschillende traditionele wapens. Kukishinden Ryu is opgericht door Yakushimaru Ryushin.

Koto Ryu

Deze school legt de nadruk op het gebruiken van technieken om de vitale punten van een tegenstander te raken en het evenwicht te breken, waarbij zowel slagtechnieken als gewrichtsmanipulatie worden gebruikt. Dit wordt zowel gewapend als ongewapend getraind in scenario’s met verschillende tegenstanders. Koto Ryu is opgericht door Sakagami Taro Kunishige.

Shinden Fudo Ryu

Deze school  legt de nadruk op technieken met gewrichtsklemmen, worpen, slagen en verschillende verdedigings- en aanvalsmethoden. Dit wordt zowel gewapend als ongewapend getraind, en omvat technieken en de studie van traditionele wapens. Shinden Fudo Ryu is opgericht door Izumo Kanja Yoshiteru.

Takagi Yoshin Ryu

Deze school staat bekend om het uitgebreide curriculum, dat zowel ongewapende technieken als de studie van traditionele wapens omvat, met elementen van het slaan op vitale punten, grappling en strategieën voor zelfverdediging. De technieken van de school omvatten gewrichtsklemmen, worpen, slagen en methoden om het lichaam van de tegenstander te controleren. Takagi Yoshin Ryu is opgericht door Ito Sukesada, maar draagt de naam van Takagi Oriuemon Shigenobu.

Gikan Ryu

Deze school staat bekend om de nadruk op timing, ritme en balans in gevechten. Het omvat verschillende slag-, gewrichts- en werptechnieken, zowel ongewapend als met gebruik van wapens. De technieken zijn ontworpen om gebruik te maken van de energie en bewegingen van de tegenstander, waarbij efficiënt gebruik wordt gemaakt van hun kracht. Gikan Ryu is opgericht door Sasaki Goemon Teruyoshi.

Gyokushin Ryu

Deze school legt de nadruk op technieken om een tegenstander efficiënt uit te schakelen of onder controle te houden met minimale kracht en precieze toepassing. Net als andere scholen binnen de Bujinkan, omvat het curriculum zowel ongewapende technieken als training in traditionele Japanse wapens.  Gyokushin Ryu is opgericht door Sasaki Goemon Teruyoshi.

Kumogakure Ryu

Deze school wordt vaak geassocieerd met ninjutsu technieken die methoden van verhulling, ontwijking en misleiding inhouden. Het curriculum omvat strategieën om een directe confrontatie te vermijden en legt in plaats daarvan de nadruk op methoden om te ontsnappen aan gevaarlijke situaties of om tegenstanders te verrassen. Kumogakure Ryu is opgericht door Heinaizaemon Ienaga Iga.

Overige traditionele scholen van Ninjutsu

Niet iedereen traint Bujinkan doordat de school waar ze in trainen een andere ontstaansgeschiedenis kennen. Ook al is Bujinkan een basis hierin, toch kunnen deze scholen sterk verschillen qua leer en techniek, afhankelijk van de combinatie van andere budo-stijlen waaruit ze zijn gevormd. De volgende scholen en systemen buiten het Bujinkan zijn hiermee wereldwijd gevormd.

Net als andere traditionele krijgskunsten hechten de volgende scholen ook belang aan persoonlijke ontwikkeling, ethiek en het begrijpen van de historische en culturele context waarin de technieken worden ontwikkeld.

Katori Shinto Ryu

Deze school legde oorspronkelijk de nadruk op het gebruik van verschillende wapens, zoals zwaarden, staven en speren, en het curriculum omvatte zowel gevechtstechnieken op het slagveld als persoonlijke zelfverdediging methoden.

Hoewel het niet uitsluitend een “ninjutsu” school is, geeft Katori Shinto-ryu inzicht in historische gevechts praktijken die relevant zouden kunnen zijn geweest voor ninja’s en krijgers uit die tijd aangezien het vechtmethoden van de samoeraiklasse weerspiegeld. De school werd opgericht door Iizasa Choisai Ienao.

Iga Ryu

Deze school staat ook bekend als Iga Ryu Bujutsu, en verwijst naar een traditionele school van ninjutsu die geassocieerd wordt met de Iga regio van Japan. De Iga-regio staat, samen met de Koka-regio, bekend als de bakermat van ninjutsu.

Het Iga Ryu Ninjutsu curriculum omvat een breed scala aan vaardigheden en tactieken die traditioneel met ninja’s werden geassocieerd. Deze technieken omvatten stealth, spionage, vermomming, verhulling, infiltratie, overlevingsvaardigheden en een verscheidenheid aan gevecht methoden, zowel gewapend als ongewapend. 

Koga Ryu

Koka-ryu Ninjutsu omvat, net als andere ninjutsu scholen, een verscheidenheid aan technieken en tactieken die traditioneel aan ninja’s werden toegeschreven. Deze technieken kunnen bestaan uit heimelijkheid, vermomming, spionage, overlevingsvaardigheden en een reeks gevechtstechnieken, zowel gewapend als ongewapend. De school legt de nadruk op aanpassingsvermogen, misleiding en het tegen hen gebruiken van de zwakke punten van de tegenstander.

Moderne ninjutsu scholen

Naast dat het Bujinkan oude originele stijlen bevat, en er oude ninjutsu stijlen zijn die nog op zichzelf staan, zijn er ook moderne scholen opgericht die hun eigen stijl hebben ontwikkeld. Voornamelijk gebaseerd op de Bujinkan school, zijn de volgende moderne ninjutsu scholen opgericht.

To-Shin Do

To-Shin Do is een vechtsport systeem ontwikkeld door Stephen K. Hayes dat men name gebaseerd is op het Bujinkan, en combineert elementen van traditionele krijgskunsten, moderne zelfverdediging concepten en persoonlijke ontwikkeling filosofieën. 

Het curriculum van To-Shin Do omvat een breed scala aan technieken, waaronder slaan, grijpen, gewrichtsklemmen, worpen en methoden om met gewapende aanvallers om te gaan. Het bevat ook principes voor situationeel bewustzijn, conflictvermijding en ethische besluitvorming.

Jinkage-Ryu Ninpo Bugei

Jinkage-ryu Ninpo Bugei staat bekend om zowel gewapende als ongewapende technieken, waarbij de nadruk ligt op effectieve methoden voor gevechten, zelfverdediging en overleving. Zoals bij veel traditionele vechtsportscholen worden er verschillende gevecht aspecten gebruikt, waaronder slaan, grijpen, gewrichtsklemmen, worpen en wapentechnieken. De school is opgericht door Roger J. Small.

De term “Ninpo” in de naam van de school verwijst naar de studie van ninjutsu, de traditionele kunst van de ninja. Ninjutsu omvat een reeks vaardigheden en strategieën die door historische ninja’s werden gebruikt, zoals spionage, stealth, sabotage en onconventionele oorlogstactieken.

Genbukan

Deze school legt de nadruk op authenticiteit en leert technieken, strategieën en filosofieën die historische wortels hebben in de Japanse krijgers tradities. Hoewel Genbukan een reeks vechttechnieken behandelt die verder gaan dan ninjutsu, omvat het ook training in elementen van de vaardigheden van de ninja zoals stealth, ontwijking, onconventionele gevechtstactieken en het gebruik van verschillende traditionele wapens. Deze school is opgericht door Shoto Tanemura.

Jinenkan

Jinenkan legt een sterke nadruk op historische nauwkeurigheid en authenticiteit in haar lessen. Het curriculum van de organisatie is gebaseerd op verschillende traditionele krijgskunst scholen, waaronder die geassocieerd worden met ninjutsu. 

De training in Jinenkan omvat een breed scala aan technieken, waaronder slaan, worstelen, gewrichtsklemmen, worpen en het gebruik van traditionele wapens. De school is opgericht door Fumio Manaka.