Karatepak & Kleding

Inhoudsopgave

Het karatepak is ontstaan ten navolging van de nieuwe manier van kleden voor het beoefenen van de krijgskunsten zoals deze is geïntroduceerd door de grondlegger van het judo. Hierbij is uitgegaan van het zoveel mogelijk overnemen van de traditionele Japanse kleding en de kimono.

Karatepak

Het karatepak bestaat net zoals bij de judo gi uit een jas (uagi) , broek (shitabaki) en band (obi). Maar er zijn duidelijke verschillen op te merken ten opzichte van de judo gi:

  • de karate gi is lichter van gewicht en dunner qua stof
  • de Europese karate gi heeft lange mouwen en broekspijpen
  • de Japanse karate gi heeft korte mouwen en broekspijpen

Het voordeel van een dunnere en lichtere stof maakt dat het pak flexibiliteit toelaat in de bewegingen van de karateka en dat de stof goed ademend is. Dit is dus anders dan bij judo waar het vooral gericht is op het zwaardere grijp en trekwerk in die sport.

Op zoek naar een nieuw karatepak in jouw maat of voor je kind? Bekijk het grootste online assortiment karatepakken.

Op zoek naar een nieuw karatepak in jouw maat of voor je kind? Bekijk het grootste online assortiment karatepakken.

Karate gi: jas & broek

Een karatepak wordt vaak als één complete set in de winkels verkocht. Hierdoor heb je dus altijd een karate jas met een passende broek. Dat is niet alleen handig maar het staat ook netjes wanneer je deelneemt aan wedstrijden. 

Materiaal

Karatepakken zijn gemaakt van katoen met versterkte stiksels. Hoe lichter de stof hoe minder garen er is gebruikt voor het weven van de stof en minder kwaliteit het pak bevat. Hierdoor zullen deze makkelijker slijten en zullen stiksels sneller rafelen. Ook zijn deze pakken dan minder goed ademend en zullen sneller gaan plakken aan de huid. 

De betere kwaliteit karatepakken zijn gemaakt van 100% katoen met een weefsel van meer garen. Hierdoor is de stof veel sterker en bestand tegen slijtage. Een zwaarder pak, naarmate de hoogte van de kwaliteit stof, brengt ook duurzaamheid met zich mee. Zodoende kan een karate gi veel langer meegaan. En zeker wanneer je al bent uitgegroeid is het wel zo fijn een goed pak te hebben waar je lang mee kunt doen.

Tegenwoordig worden veel karatepakken gemaakt van ofwel 100% katoen of een combinatie met polycotton. Dit kan oplopen tot een stof dat voor 50% uit polycotton bestaat. Ook hier bestaat dus het gevaar dat hoe meer polycotton er gebruikt wordt, hoe lager de kwaliteit wordt. Het is in ieder geval wel ideaal als iemand beperkt is in budget bij het kopen van een karatepak.

Gewicht

Het gewicht van de karatepakken is lichter dan bij judo pakken en dat komt vooral omdat de karateka meer flexibeler moet zijn dan een judoka. Hierdoor komt veel beweging bij kijken en zal het pak goed mee moeten bewegen en dus niet al te zwaar en stug moeten zijn. Alhoewel een zwaardere stof meer gewicht betekent kan een karateka er weldegelijk voor kiezen om een sterke kwaliteit te eisen van het pak en dus kiezen voor meer ounces per m2.

Het gewicht van de karate gi is uitgedrukt in OZ ofwel ounce: 28,5 gram per m2 stof dat gebruikt is. In het label staat aangegeven hoeveel ounce het pak heeft wat bij karatepakken ligt tussen 8 – 16 ounce. Bij judo ligt dit veel hoger en kan oplopen tot 35 ounce.

Karatepak maten

Karate kleding is gemaakt voor elke lengte voor zowel kinderen als volwassenen. Hierbij gaat men uit van maateenheden die de lengte aanduiden in centimeters. Deze maten worden oplopen per 10 cm bepaald. Om te weten welke lengte pak je moet hebben kun je uitgaan van je eigen lengte en afronden naar de dichtstbijzijnde tiende cm. Ben je 1 meter 72 dan kies je het pak maat 170.

MaatMinimaalMaximaal
110105 cm114 cm
120115 cm124 cm
130125 cm134 cm
140135 cm144 cm
150145 cm154 cm
160155 cm164 cm
170165 cm174 cm
180175 cm184 cm
190185 cm194 cm
200195 cm204 cm

Karate wedstrijd pak

Wanneer je deleneemt aan wedstrijden dan is een goedkoop pak misschien niet zo’n goed idee. Vooral omdat je intenser aan het werk gaat tijdens een kumite wedstrijd dan je normaal gesproken doet tijdens je karate training op de sportschool.

Ook worden er strenge eisen gesteld aan de eigenschappen van het karatepak. De gi moet in goede staat zijn en geen slijtage plekken of scheuren vertonen. Ook moet het pak, en dan vooral voor het onderdeel kata, er goed uitzien en aan de gestelde eisen van formaat voldoen wat betreft de lengte van de mouwen en broekspijpen.

Kortom een apart wedstrijdpak voor kumite en kata wedstrijden is niet onbelangrijk om vergeten te worden. Je kan gewoonweg niet zomaar met je trainingsoutfit voor de dag komen.

Karatepak merken

Je kunt overal aan een karatepak komen in verschillende prijsklassen. Dit betreffen dan pakken van hoge kwaliteit van goede merken of pakken van iets mindere kwaliteit van een onbekend merk of huismerk van de betreffende shop. Het kan zelfs zo zijn dat de goedkoopste karatepakken niet eens een merklabel hebben die je voor weinig in de winkel ziet liggen. Maar om er zeker van te zijn dat je te maken hebt met kwaliteit kun je de volgende merken als beste beschouwen in de karate wereld, voor zowel trainings pakken als kumite en kata pakken.

Karateband

Een karatepak maak je compleet met de obi ofwel de band/riem. De karate band sluit de jas passend om het lichaam heen en wordt dan aan de voorkant vastgeknoopt. Het is van belang dat de karate band het pak, en met name de jas, dicht houdt zodat deze niet open komt te hangen. Dit vooral belangrijk tijdens wedstrijden en met name bij de kata omdat je zelfs strafpunten kunt krijgen als de band niet goed dichtgeknoopt is. 

Karate banden kun je in vele kleuren krijgen en in verschillende lengtes. Het is dan belangrijk om te weten welke kleur band je moet hebben en hoe lang die moet zijn. Welke kleur je nodig hebt kun je lezen in het artikel over karate banden & graden.

Op zoek naar een karateband in jouw maat of voor je kind? Bekijk het grootste online assortiment karate banden.

Op zoek naar een karateband in jouw maat of voor je kind? Bekijk het grootste online assortiment karate banden.

Karateband lengtemaat

Net zoals de lengtemaat is bepaald voor het karatepak heeft ook de karate band een maateenheid. Deze is op dezelfde manier opgezet als bij het karatepak. Om te weten welke lengte band je moet hebben kun je dit makkelijk zelf berekenen: jouw eigen lengte in cm + 100 cm. Dus als je 1 meter 72 lang bent (pak maat 170) dan heb je een band lengte nodig van minimaal 170 cm + 100 cm = 270 cm. Maar de lengtematen van de banden gaat per 20 centimeter dus je moet de bandlengte afronden naar de dichtstbijzijnde twintigtal.

Pak maatKarate band maat
110220
120220
130220 – 240
140240
150240 – 260
160260
170260 – 280
180280
190280 – 300
200300

Tips voor een karatepak

Nu je weet wat een karatepak inhoud zijn er een aantal dingen die je moet weten over het aanschaffen en gebruiken van een karatepak. Lees de volgende tips over waar je aan moet denken bij het kopen van een karatepak, hoe je deze goed kan houden en hoe je de karateband moet knopen om het pak op de juiste manier aan te trekken.