Judopak & Kleding

Inhoudsopgave

Het Judopak of judo gi is door de grondlegger van het judo, Jigoro Kano, overgenomen van de originele kimono en Japanse kleding en werd daarmee de moderne vorm van het krijgskunst uniform. Alhoewel de vorm en het materiaal door de jaren heen enigszins is aangepast blijft de judo gi dicht bij de vorm die honderd jaar geleden werd gebruikt. Later heeft men ook in karate dit voorbeeld gevolgd. Het judopak bestaat uit drie onderdelen:

  • uagi – zware jas
  • shitabaki – canvas broek
  • obi – katoenen riem

Judo Jas & Broek

Judo kleding wordt bijna altijd als een geheel pak in de winkel aangeboden, dit is om ervoor te zorgen dat je een passende judo jas en judo broek hebt die bij elkaar horen en van dezelfde kwaliteit en of materiaal zijn. Je krijgt er in veel gevallen een witte judoband bij, maar als je die niet nodig hebt hoef je dus alleen maar te richten op de jas en broek.

Op zoek naar een nieuw judopak in jouw maat of voor je kind? Bekijk het grootste online assortiment judopakken.

Op zoek naar een nieuw judopak in jouw maat of voor je kind? Bekijk het grootste online assortiment judopakken.

Materiaal & gewicht

De uagi is meestal van zeer sterk geweven katoen gemaakt. Doordat er veel aan de judopak gegrepen en getrokken wordt moet het materiaal wel sterk zijn. Waar veel goedkopere judo jassen van dunner materiaal zijn gemaakt, zijn de meeste gangbare judojassen beter met zwaardere stiksels en hebben de judobroeken dubbelgelaagde kniestukken om slijtage en duurzaamheid te waarborgen.

De uagi is meestal van zeer sterk geweven katoen gemaakt. Doordat er veel aan de judopak gegrepen en getrokken wordt moet het materiaal wel sterk zijn. Waar veel goedkopere judo jassen van dunner materiaal zijn gemaakt, zijn de meeste gangbare judojassen beter met zwaardere stiksels en hebben de judobroeken dubbelgelaagde kniestukken om slijtage en duurzaamheid te waarborgen.

Judo pakken zijn in verschillende diktes en gewicht aanwezig en zijn enkel geven of dubbel geweven. De enkel geweven gi is dunner en lichter in gewicht en de dubbel geweven pakken zijn vaak 2x zwaarder.

Het gewicht van het pak staat in het label en wordt meestal weergegeven met OZ, dit is de maateenheid van ounce. De ounce is ongeveer 28,5 gram. De pakken worden in het aantal ounces geuit variërend van 10 – 20 ounces. Dit gewicht is per vierkante meter stof.

De dunne gi slijt sneller en is minder duurzaam maar geven wel meer bewegingsvrijheid en laat warmte makkelijker ventileren dan de dikkere pakken. Hierdoor krijgt de judoka het minder snel warm tijdens training en wedstrijden. Een nadeel is wel dat dunnere/goedkopere judopakken kunnen krimpen tijdens het wassen.

De dubbel geweven zwaardere pakken zijn meer gewild voor wedstrijden omdat de dikte van de stof het pak sterker maakt en de tegenstander meer problemen heeft om grip te krijgen op het judopak. Daarnaast is de stof ook duurzamer en slijtvaster en daardoor kan het judo pak heel lang meegaan. Ook voor het wassen is een dubbel geweven pak beter omdat er minder krimp mogelijk is, sterker nog worden deze pakken al voorgekrompen verkocht.

De judo broek, shitabaki, kent geen enkel of dubbel geweven variatie. De canvas stof wordt bij de zwaardere jassen wel dikker gemaakt op de plekken waar de meeste slijtage ontstaat vooral rondom de knieen.

Een ander verschil in kwaliteit en sterkte is het percentage aan geweven katoen in de pakken. Dit is 100% katoen of anders gecombineerd met polycotton voor ten minste 50%. Pakken gemaakt van 100% katoen zijn vaak sterker en goed in de vochtregulatie, maar zijn daarentegen wel weer duurder. Hoe goedkoper het pak, hoe meer polycotton er is gebruikt.

Judopak maten

Judo kleding is beschikbaar in elke maat die een judoka nodig heeft. De maat van het judopak wordt gemeten op basis van lengte en zo vind je dat ook in het label van het pak. Hierin staat de lengtemaat van het pak aangegeven variërend van 110 tot 200.

Welke maat je precies nodig hebt hangt af van je daadwerkelijke lengte. Ben je bijvoorbeeld tussen de 180 cm en 185 cm lang dan is een pak van 180 het beste voor je. Ben je tussen de 185 cm en 190 cm lang dan is een pak van 190 het beste. Ben je precies halverwege met 185 cm, dan is een pak op de groei kopen het beste vooral wanneer je nog in de groei bent.

MaatMinimaalMaximaal
110105 cm114 cm
120115 cm124 cm
130125 cm134 cm
140135 cm144 cm
150145 cm154 cm
160155 cm164 cm
170165 cm174 cm
180175 cm184 cm
190185 cm194 cm
200195 cm204 cm

Judo wedstrijd pak

Tijdens wedstrijden en toernooien gelden een aantal eisen voor het judopak. De meest opmerkzame is het blauwe judopak. Om ervoor te zorgen dat de tegenstanders tijdens een wedstrijd uit elkaar kunnen worden gehouden zal een judoka het witte pak dragen en de andere judoka het blauwe pak. Alhoewel het witte pak pak de traditionele kleur is, een blauw pak mag je dus dragen tijdens je normale training.

Of je nu het witte of blauwe pak gaat dragen tijdens een wedstrijd, ook op het onderhoud en de staat van pak zijn eisen verbonden. Hierin wordt onder andere bepaald dat het judopak de juiste pasvorm heeft en dat deze vrij is van gaten en slijtplekken.

Judopak merken

De meeste judo pakken zijn voorzien van een merk die vaak kwaliteit garanderen. De goedkopere pakken bestaan vrijwel zonder merk of met een merk die geen kwaliteit geeft aan de pakken. De bekendste merken zijn alom vertegenwoordigt en zeer gerespecteerd in de budo wereld. Ze maken dus niet alleen pakken voor judo maar voor het judo zijn de volgende merken in ieder geval de beste om uit te kiezen. 

Judopatches

Een judo pak kan voorzien zijn van patches. Vaak zie je dat het merkembleem van het pak onderaan de revers is gestikt en ook zie je het merk in de label in de kraag aan de binnenkant. Je ziet dit logo ook op de broek, meestal op heuphoogte of anders onderaan de broekspijp.

Volgens de richtlijnen mag je de patch van je judo club op het pak naaien. Dit kun je doen op borsthoogte aan de linkerkant of op de rug. Maar als je niet uit naam van de judo club aan toernooien deelneemt mag je de patches niet dragen. Dus je mag ze wel dragen tijdens lokale en regionale wedstrijden maar weer niet als je voor het JBN of land deelneemt, dan krijg je van de organisatie zelf een embleem om te gebruiken.

Judoband

Een judo pak is niet compleet zonder de judoband. De obi is een riem dat de jas dichthoudt en is een gebruik in de originele manier van Japanse kleding dragen. De riem houd de omslag van de judo jas op zijn plek.

De judobanden zijn er in diverse kleuren en maten beschikbaar dus weet welke maat en kleur je nodig zult hebben. De kleur is afhankelijk van welke judo graad je hebt, je kunt dit lezen in het artikel over judo banden en graden.

Op zoek naar een judoband in jouw maat of voor je kind? Bekijk het grootste online assortiment judo banden.

Op zoek naar een judoband in jouw maat of voor je kind? Bekijk het grootste online assortiment judo banden.

Judoband maten

De judoband kent ook een maat waar je rekening mee moet houden. Dit zit hem in de lengte van de band. Hoe groter je bent hoe langer de band moet zijn. De regel voor het bepalen van de lengte van de judoband = jouw lengte + 1 meter. Dus ben je 180 cm groot dan zal jouw band lengte 280 cm moeten zijn. De beschikbare maten van judobanden gaan gelijk op met de judo pak maten.

Pak maatJudoband maat
110220
120220
130220 – 240
140240
150240 – 260
160260
170260 – 280
180280
190280 – 300
200300

Tips voor een judopak

Nu je weet wat een judopak inhoud zijn er een aantal dingen die je moet weten over het aanschaffen en gebruiken van een judopak. Lees de volgende tips over waar je aan moet denken bij het kopen van een judopak, hoe je deze goed kan houden en hoe je de judoband moet knopen om het pak op de juiste manier aan te trekken.