Judo Examens & Exameneisen

Inhoudsopgave

Het Judo examen is bedoeld om het niveau van de Judoka te testen. Op aangeven van de leraar kan de Judoka gevraagd worden om examen te doen wanneer de leraar gelooft dan de Judoka er klaar voor is om te gradueren. Tijdens het examen moet de Judoka kennis, kunde en inzicht demonstreren op de onderwerpen en technieken waar per graad aan voldaan moet worden.

Judo Examen

De Judobond Nederland heeft voor elke kleur band exameneisen opgesteld, deze zijn de algemene richtlijnen voor elk examen dat in het Judo wordt afgenomen. Voor de Kyu graden kunnen examens binnen de eigen Judo vereniging van de Judoka worden afgenomen. Voor de Dan graden geldt dat deze moet worden afgenomen bij de examencommissie van het district waar de vereniging zich bevindt of bij de landelijke examencommissie.

Examen onderdelen

Voor de Kyu graden examens gelden de volgende examenonderdelen:

 • Ukemi-waza – valbreken
 • Nage-waza – werptechnieken
 • Ne-Waza – controletechnieken
 • Situationeel Ne-waza – nagebootste situatie

Voor de Dan graden examens gelden de volgende examenonderdelen:

 • Kata
 • Nage-waza – werptechnieken
 • Katame-waza – insluitingstechnieken
 • Situationeel Ne-waza – nagebootste situatie

Algemene exameneisen

Voordat examen gedaan mag worden is er sprake van de zogeheten “wachttijd”. Deze wachttijd is ervoor gemaakt om een Judoka de tijd te laten nemen om zich te ontwikkelen naar een hoger niveau voordat er daadwerkelijk examen gedaan mag worden. Voor de Kyu graden is dit 6 maanden en voor de Dan graden wordt de wachttijd per graad steeds langer.

Kyu graden Judo examen

Wanneer de leraar vindt dat de Judoka er klaar voor is om een Kyu examen af te leggen dan mag deze het examen aanvragen. De examens worden afgenomen binnen de eigen Judo vereniging waarbij de behaalde graden geregistreerd worden bij de JBN. Per Kyu graad worden er herhalende en afwisselende technieken en demonstraties geëxamineerd. Bekijk voor elke Kyu graad de exameneisen.

Gele band judo 5de KyuBekijk exameneisenJudo gele band
Oranje band judo 4de KyuBekijk exameneisenJudo oranje band
Groene band judo 3de KyuBekijk exameneisenKarate groene band
Blauwe band judo 2de KyuBekijk exameneisenJudo blauwe band
Bruine band judo 1ste KyuBekijk exameneisenJudo bruine band

Dan graden Judo examen

Dan examens tot en met de 3de Dan worden afgenomen door de examencommissie van het district waar de judovereniging van de betreffende Judoka zich bevindt, deze bestaat meestal uit vierde en vijfde Dan graden Judoka’s. Voor de 4de en 5de Dan examen geldt dat deze wordt afgenomen door de landelijke examencommissie.

Examenonderdelen

Bij het afleggen van het Dan examen gelden twee verplichte onderdelen. Ten eerste de Kata wat een demonstratie is in de beheersing van Judo technieken. Daarna is er de vrije oefening, hierbij wordt door de examencommissie naar technieken gevraagd om deze te demonstreren met bepaalde uitgangspunten.

Er kan vrijstelling van het examenonderdeel Kata gevraagd worden wanneer je hiervoor in aanmerking komt. Bij het behalen van tenminste 100 wedstrijdpunten mag de Judoka vrijstelling vragen voor 1 Kata demonstratie, in het geval van de eerste Dan examen komt het Kata onderdeel dus te vervallen.

De Judoka mag een eigen werkstuk indienen voor het onderdeel Kata en Nage-waza. In dit werkstuk mag de voorkeur op de individuele wensen en specialisatie van de twee onderdelen worden getoont. Het cijfer voor dit onderdeel zal samen met de beoordeling van de verplichte onderdelen van de Kata en Nage-waza worden gemiddeld.

Algemene exameneisen Dan graden

 • Je moet lid zijn van de Judo Bond Nederland.
 • Eerder behaalde banden zijn bij een JBN aangesloten club behaald en bij de JBN geregistreerd.
 • Je bent minimaal 16 jaar of ouder en al in bezit van de bruine band

Om te vorderen in Judo wordt in de ontwikkeling steeds meer gevraagd de nomenclatuur (ofwel japanse termen) te beheersen. Hierbij gelden de volgende exameneisen:

 • vanaf 1ste Dan examen: de Judoka moet de nomenclatuur redelijk beheersen
 • 2de dan examen (en hoger): de Judoka moet de nomenclatuur volledig beheersen
Zwarte band judo 1ste DanBekijk exameneisenJudo zwarte band 1ste dan
Zwarte band judo 2de DanBekijk exameneisenJudo zwarte band 2de dan
Zwarte band judo 3de DanBekijk exameneisenJudo zwarte band 3de dan
Zwarte band judo 4de DanBekijk exameneisenJudo zwarte band 4de dan
Zwarte band judo 5de DanBekijk exameneisenJudo zwarte band 5de dan
Rood wit geblokte band 6de DanBekijk exameneisenJudo rood witte band
Rood wit geblokte band 7de DanBekijk exameneisenJudo rood witte band

8ste – 10de Dan Graad

Na de 7de Dan graad worden er geen examens meer afgenomen. De graden die nog volgen zijn verdienstelijk van aard. Dat wil zeggen dat deze graden uitgereikt worden aan Judoka met bijzondere verdiensten ten aanzien van de sport en het uitdragen van Judo. 

Het ontvangen van de 10de Dan is de hoogst haalbare onderscheiding in het Judo. In de geschiedenis van het Judo zijn er wereldwijd 19 Judoka’s onderscheiden met een 10de Dan volgens de Kodokan organisatie en twee Nederlandse Judoka’s volgense de Internationale en Nationale Judo Federatie: Anton Geesink en Jaap Nauwelaerts de Agé. Lees meer over de rode band judo.